گروه معماری هشت

EN/FA
اتاق کنفرانس شرکت بدرتک

اتاق کنفرانس شرکت بدرتک

موقعیت: 

تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان ترکمنستان، پلاک 18

طراحی: مهندسین مشاور هشت

اجرا: مهندسین مشاور هشت

کارفرما: شرکت بدر تک الکتریک

کاربری: اداری

مساحت: 65مترمربع

وضعیت: اجرا شده

تاریخ:  اسفند 96

طرح یک پرسش همیشگی: ما زندگی می کنیم تا کار کنیم یا کار می کنیم تا زندگی کنیم؟

امروزه با کاهش منابع، افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش نیاز به کسب درآمد برای تامین هزینه ها، افراد بیشترین زمان مفید روز خود را در محل کار می‌گذرانند.

بدین ترتیب عملاً تفکیک سنتی دوگانه‌ی زیست-کار ممکن نیست و محیط کار بخش مهمی از فضای زندگی فرد را تشکیل می‌دهد.

پروژه اکوسیستم پاسخی است به چرخه‌ی در هم تنیده‌ی زیست-کار که سعی نموده تجربه مطلوبتری از "حضور" در فضا را برای ساکنان خود فراهم نماید.

  • اواخر اسفند 96 پروژه بازسازی سالن همایش‌های شرکت بدر‌ تک‌ الکتریک (نمایندگی دستگاه‌های تهویه مطبوع) به دفتر پیشنهاد شد. خواست کارفرما این بود که طراحی فضا به گونه‌ای باشد که پاسخگوی عملکردهای متفاوتی چون برگزاری همایش‌ها، کلاس‌های آموزشی و مهمانی‌های دوره‌ای کاری باشد.
  • پروژه از این جهت قابل ارزش بود که فضای اصلی جلسات محسوب می شد و طراحی آن می‌بایست به عنوان الگویی پاسخگو برای بازسازی دیگر قسمت‌های بنا مورد استفاده قرار می‌گرفت.
  • طرح با دو چالش اصلی مواجه بود. اول این که کوچک بودن ابعاد فضا با عملکردهای مورد انتظار آن در تناقض بود، ثانیا ستونی سازه‌ای وسط این فضا وجود داشت که نحوه برخورد با آن می توانست تاثیر فراوانی بر حس فضا بگذارد.
  • تصمیم کلی ما برای ساماندهی پروژه در دو بخش قابل تعریف بود. اول این که با افزایش کیفیت متغیرهای محیطی همچون نور و فضای سبز بتوانیم تاثیر بسزایی در بهبود کیفیت فضای اداری و به دنبال آن افزایش بهره‌وری کارکنان داشته باشیم. از طرف دیگر با بازتعریف حوزه‌های عملکردی مختلف و کشش و ادغام آن‌ها در یکدیگر بتوانیم فضایی چند عملکردی و پویا مناسب با رویدادهای گوناگون داشته باشیم.

 فرآیند طراحی را با تعیین حوزه‌های عملکردی آغاز کردیم. فضای میانی که قسمت عمده فضا را تشکیل می داد به محل برگزاری جلسه اختصاص یافت. فضایی را که قبلا آبدارخانه بود به فضای کتابخانه تبدیل کردیم و کمد‌های متعددی که در نقاط مختلف فضا وجود داشت در این قسمت ساماندهی شد. با این کار جداره‌ها از قید و بند کمدهای قدیمی آزاد و به فضایی قابل انعطاف برای نمایش تابلوهای تبلیغاتی و لوح‌های تقدیر در نقاط مختلف فضا تبدیل شد. در قدم بعدی فضای نورگیر که در مجاورت این فضا قرار داشت و با یک درب صلب از فضای سالن کنفرانس جدا می‌شد را با حذف تیغه مابین به داخل فضای اصلی کشیدیم و این فضا به صورت ادامه‌ای از فضای سالن به عنوان نمایشگاه محصولات تعریف شد.

در مرحله بعد توجه ما به دو تراس جلب  شد که در مجاورت فضای سالن وجود داشت و با جداره‌ای از فضای اصلی جدا شده بود.  در این مرحله تصمیم گرفتیم با حذف این تیغه‌ها به دو دستاورد مهم برسیم. اول این که با این کار حجم فضای تراس‌ها به سالن اضافه شد و به این وسیله اثر کوچک بودن فضای سالن کاهش یافت. دیگر آن که با تقویت وکشش سبزینگی موجود در تراس‌ها به داخل فضای سالن، پیوندی ناگسستنی بین این دو فضا به وجود آمد. گویی با برداشتن این تیغه انرژی طبیعت که پیش از این در پشت حصاری محبوس شده بود حالا آزاد شده و درون فضا دمیده می‌شد و این گونه نور، سبزینگی و طراوت را برای فضای اداری به ارمغان می‌آورد.

ادبیات طراحی فرم نیز بر اساس همین انرژی سیال حاصل از دمش طبیعت به داخل شکل گرفت تا بتواند فضاهای مختلف را به درون هم بکشاند و به هم متصل کند. از لغزش این انرژی روی جداره‌ها فضاهای مختلفی برای حضور و رشد گیاهان و نیز پاسخگویی به نیاز های عملکردی همچون فضای قرارگیری تندیس‌ها و لوح افتخارات و موارد تبلیغاتی که مورد نیاز کارفرما بود به وجود آمد.

برای اجرای پروژه خواست کارفرما این بود که پروژه با حداقل هزینه و کیفیت مطلوب اجرا شود. بنابراین متریال گچ‌برگ در دو حالت مختلف یکی برای اجرای سطوح در معرض آسیب و در مجاورت گیاهان و یکی برای سطوح معمولی انتخاب شد. تمام گیاهان داخل پروژه به سیستم زهکشی متصل شدند. برای سیستم تهویه مطبوع نیز از داکت اسپلیت بر فراز تراس‌ها و نقاط دیگر در اطراف سقف استفاده شد.