گروه معماری هشت

EN/FA
ویلای محمود آباد

ویلای محمود آباد

موقعیت: ایران_مازندران_محمود آباد

طراحی: مهندسین مشاور هشت

گرافیک: استودیوی هشت

کارفرما: مهندس صاحبکار

کاربری: مسکونی

مساحت: 750مترمربع

وضعیت: طراحی شده

تاریخ: آذر 95

ویلایشان را با پنجره های بزرگ، شومینه هیزمی، فضاهایی با دید خیلی خوب، حیاطی خصوصی و تراسی بزرگ تصور کرده بودند. خانم علاقه به ویلاهای مجلل کلاسیک داشت و گرایش آقا به فضاهای صمیمی و حس طبیعی بود. ویلا قرار بود در منطقه سرسبز محمودآباد ساخته شود. طراحی کل پروژه را به ما واگذار کردند.

در نمای بیرونی، اقلیم و معماری بومی را به عنوان مهمترین امر در طراحی در نظر گرفتیم و سعی کردیم تا ساده ترین تصویر از کلیت یک خانۀ شمالی را در ذهن تصور کنیم. در عین وجود سقف شیبدار می خواستیم فرمی نو و خاص را به نمایش بگذاریم. عکس های زمین و منظره اطراف را دیدیم. رشته کوه های سبز را در زمینۀ ویلا تصور کردیم. خطوط بسیار کشیدیم و نهایتاً شیب مطلوبمان را در صفحه ای سیال و نرم یافتیم که با شیب ملایمی اوج می گیرد و با شدت بیشتری فرود می آید و پس از آن به شیب کمتر و آرامش می رسد. شیبی که این حس را می داد که انگار تمام نشده و می تواند آرام و ملایم همچنان امتداد یابد.

وارد طراحی داخلی شدیم. رسالت ما ایجاد فضایی مطلوب و مطابق با خواسته های کارفرما ولی بر اساس ذوق و تخصص معمارانه مان بود. پس ایده کلاسیک را نادیده گرفتیم و به دنبال فضایی برآمدیم تا حس مطلوبی از جلال و شکوه را که خواسته خانم از ویلا بود، ایجاد کند. ایده این بود که دو نمای شیشه ای عمودی در آکس ویلا داشته باشیم که روبروی هم قرار بگیرند و در این قسمت ارتفاع سقف به اندازه دو طبقه باشد. به طوری که وقتی مخاطب وارد می شود، پس از گذشتن از فضای ورودی به این قسمت رسیده و فضایی پرنور، با سقف بلند و دیدی فراخ به طبیعت بیرون را تجربه کند. فضایی که در عین شکوه، حسی ساده از اتصال با طبیعت را نیز القا می کرد. اما چنین فضایی ویلا را از نظر عملکردی به دو قسمت تبدیل می کرد، پس برای ایجاد سیرکولاسیون بین این دو قسمت پلی طراحی کردیم که آن هم شیشه ای و شفاف بود و تجربه ای متفاوت، هم در عبور از پل و هم در دیدن آن از طبقۀ پایین به مخاطب می داد و از سوی دیگر شفافیت و سبکی این فضا را برهم نمی زد. قسمت شرق را پیشروی دادیم تا فضایی دنج برای شومینه هیزمی ایجاد شود. دودکش شومینه را امتداد داده و آنرا به صورتی قوی در نمای طبقه بالا نشان دادیم. از طرف دیگر در این سمت بنا مکعبی شیشه ای در آکس پل در نظر گرفتیم که سروی را در آغوش کشیده و تا طبقه دوم و بالای بام می برد و به این ترتیب طبیعت را قویتر به داخل بنا کشاندیم. سمت شرق پلان را برای داشتن تنوع حجمی، به ارتفاع یک طبقه تعریف کردیم. با این شیوه، ناهارخوری از سقف نور گرفت و سقف شیبدار این قسمت از حجم امتداد یافت وسایبانی ایجاد کرد برای حیاطی خصوصی. در این حیاط باربیکیو قرار گرفت و فضایی دنج برای جمع های خانوادگی ایجاد کرد.

برای رسیدن به طبقه بالا، پله هایی سبک در قسمت میانی ویلا و متصل به نمای شیشه ای جنوبی در نظر گرفته شد که مخاطب را به طبقه بالا می رساند. پس از عبور از پل، به راهرویی می رسید که اتاق خواب ها در دو سوی آن قرار گرفته بودند و مکعبی شیشه ای و سرو همیشه سبز در آکس روبرو. در این طبقه تراسی با ارتفاع سقف بلند را تجربه می کرد. تراسی که دیوار و سقفش توسط نورگیری شیشه ای شکافته شده و منظره ای بی مرز از آسمان و درختان کناری را به نمایش می گذاشت. در سوی دیگر پل، پله هایی بودند که حول درختی محاط شده در جان بنا می چرخیدند و به شاه نشین می رسیدند. درختی همیشه سبز که در آکس درخت روبرویی قرار داشت، از دل بنا می گذشت و سقف را شکافته و از آن به سمت آسمان و نور می رفت. این مکعب شیشه ای که درخت در آن قرار داشت، نور و سبزینگی را به درون بنا می کشاند. از پله ها گذشته و به فضایی می رسید که به تراسی بزرگ با دید به کوه و شمال بنا راه داشت. تراسی دارای باربیکیو و تجربه سف شیبدار در فضای نیمه باز.