گروه معماری هشت

EN/FA/AR
جعبه‌ی افزونه

جعبــــــــــــه‌ی افــــــــــــــــزونه

تهران | مجتمع تجاری پایتخت | 1398



  • قصه‌ی پایتخت:

اثرات مدرنیسم بر فضاهای شهری از دوره های معینی در تاریخ شهرهای ایران قابل مشاهده است. اهمیت این مسئله از آن رو قابل طرح است که این فضاهای عمومی دچار تغییرات در سطح ، مقیاس و عملکرد شده‌اند .تهران به عنوان پایتخت کشور از همان آغاز به عنوان ویترین تغییرات، نماد شهری مدرن بوده و امروزه نیز بیش از پیش در معرض تغییرات شتابان قرار دارد.

فضاهای تجاری به عنوان یکی از انواع فضاهای عمومی شهری ، تهران را به تسخیر خود درآورده و گوی سبقت را نسبت به سایر انواع کاربری ها ربوده است. نحوه شکل گیری این فضاها به دلیل عواملی همچون محدودیت فضایی و قیمت بالای زمین شکل خاصی به خود گرفته است . این پروژه امکان تمرین ما برای احیای یک بلوک تجاری در مجتمع کامپیوتری پایتخت را فراهم کرد. تمرینی برای جذب بیشتر مشتری ، بهینه‌سازی عملکردها در یک زمین محدود و معرفی کاربری پیش از ورود مشتری.

تا بتوانیم با پاسخ به چالش های آن ، در راستای خواسته‌های کارفرما برای ایجاد فضای رقابت با واحدهای دیگر گامی موثر برداریم.

  • PLUG-IN BOX

افزایش کیفیت فضای محدود بلوک تجاری با انگیزه استفاده حداکثری از حجم فضا در جهت کارکرد بیشتر و همچنین جدا شدن از کلیشه مرسوم مدول‌های تکراری در مجتمع‌های تجاری در جهت شاخص کردن کاربری ، به مسئله اصلی پروژه تبدیل شد .

پروژه در تلاش است تا با تغییر نگاه از واحد سطح به حجم ، فضای موجود را در مرز بازبینی مجدد قرار داده و از ظرفیت های پنهان آن برای ادراک فضایی جدید در دل فضای موجود ، به دوگانه‌ای مثبت و منفی برسد.

به این شکل درون فضایی که ۵۰ متر مکعب حجم دارد و در ۱۳ متر مربع مسطح شده فضای معلقی با 9 مترمکعب حجم پیش‌بینی کردیم که در عین کاستنِ فضایی از فضای موجود ، امکانی اضافه برای کار و فعالیت را ایجاد می‌کند و گویی به فضای موجود ۹ متر مکعب می افزاید و اینچنین PLUG-IN BOX را شکل می‌دهد. 

پروژه PLUG-IN BOX بازخوانی یک دیاگرام تجاری رایج است؛ همنشینی فضاهای خدمات دهنده و خدمات گیرنده که مفصل کانتر مرز میان این دو را شکل می دهد.

PLUG-IN BOX پاسخ ما بود برای کاربری‌ فروشگاهی ، خدماتی با تهرنگ محصولات دیجیتال.

PLUG-IN BOX گشایش فضایی است در دل فضای دیگر که در کالبد یک جعبه تحدید می شود و امکان فضایی اضافه برای کار و فعالیت را در دل فضای

موجود فراهم می کند.

PLUG-IN BOX تلاش می‌کند با بازتولید فرم جعبه احیا کننده‌ی ماجراجویی های دیجیتال مخاطب باشد و آن را در خدمت نیازهای کالبدی فروشگاه بگیرد. PLUG-IN BOX از بیرون فضایی تهی است که یک مکعب معلق نورانی را در خود جای داده است و همین امر اولین محرک برای جذب مخاطب است.

  • تعیین مرزها:

فرم کارکرد و ساختن از طریق رشته‌ای از تصمیم ها متعادل می شوند.

رابطه حوزه تعمیرات بالا و حوزه فروش پایین به دیالوگ پویا و دائمی بدن می شود که جریان سیال فضا را شکل می دهد. چه آنجا که جعبه بالا به واسطه تعلیق‌اش و ابراز خود میزبان حضور مشتری می گردد و لحظه‌ای دیگر با پنجره هایش دسترسی حداکثری به قفسه اجناس را تا بالاترین نقطه فراهم می کند .

چه آنجا که جعبه سخاوتمندانه روشنایی عمومی را با بهره‌گیری از صفحه کشسان ممتدش به لایه های پایین تر فروشگاه می رساند و چه آنجا که فضای کاری جدا و دارای محرمیت برای خدمات و تعمیرات فراهم می کند ، همه در خدمت افزایش عملکرد فضای حداقلی فروشگاه است و به اهمیت این رابطه می افزاید.

  • پروسه‌ ساخت:

برای ساخت ، پروژه از ما روشی را مطالبه می نمود که نمایانگر روح حاکم بر خود باشد. بنابراین استفاده از متریالی چون فلز می توانست ما را به این خواسته‌ی طرح نزدیک‌تر کند.

با در نظر گرفتن حجم بالای اجناس برای واحدی تجاری با فضای محدود توجه ما به جزئیات اجرایی بیش از پیش معطوف گشت، جزئیاتی که اینبار علاوه بر کارکرد باید برای ما زیبایی معناداری هم به همراه می‌آورد.

پس کل طرح را به سان یک جعبه کامپیوتر (کیس) فلزی در نظر گرفتیم و سعی نمودیم تا با عریان سازی جزئیات اجرایی و حتی تاسیسات ، حجابی بین فضا و مخاطب باقی نماند و مخاطب تجربه‌ی نزدیکتری از محتوای فضا داشته باشد. از طرف دیگر قفسه ها و بخش هایی که در استفاده مداوم لمس می شوند را چوبی در نظر گرفتیم تا پروژه ابزارهای بیشتری برای فراخوانی مخاطب و ایجاد مطلوبیت برای نزدیک شدن با وی در اختیار داشته باشد.


کاربری: تجاری

موقعیت: ایران، تهران، میرداماد

کارفرما: آقای مرید مشکینیان

تیم طراحی: شهاب احمدی، ایمان هدایتی، نیلوفر محمدزاده، الهه صادقی، علی احمدی، میترا محمدی

اجرا: دفتر معماری هشت

تأسیسات برق و مکانیک: دفتر معماری هشت

گرافیک: نیلوفر محمدراده، علی احمدی، شقایق بیرامی

عکس: محمدحسن اتفاق

زیربنا : 13 متر مربع

وضعیت: اجرا شده

تاریخ:  مرداد 98