گروه معماری هشت

EN/FA/AR
زیستا

زیستا

تهـــــــــــــــران | 1397


راهکارهای معمارانه برای عبور از بحران

نظر متخصصین مدیریت بحران، معماران و . . بر این است که راه حل های واقع گرایانه برای تامین فضای امن سکونت پس از زلزله، بیشتر مبتنی بر استفاده از روش هایی است که در عین سریع الاحداث بودن برای مردم منطقه آشنا و قابل دسترس بوده و از هرگونه پیچیدگی های اجرایی به دور باشد.

در این رابطه اگر به تاریخ معاصر احداث سرپناه های موقت نگاهی بیندازیم، موفق ترین و فراگیرترین نمونه آن را می‌توانیم در ساخت و برپایی تکایای مذهبی جستجو کنیم که در مناسبت های مختلف در سراسر کشور و با صرف زمانی اندک توسط مردم برپا می شوند.

روش ساخت تکیه ها استفاده از لوله های داربستی به عنوان سازه و نیز نصب غشایی منعطف و قابل انطباق به عنوان پوشش نهایی است که در برابر عوامل محیطی، مقاومت و عایق بندی مطلوبی دارد.

پس برآن شدیم تا با بهره گیری از این روش آشنا و تجربه شده و توسعه آن به یک مدل واقعی برای کنترل و اسکان مردم آسیب دیده پس از زلزله دست یابیم.

تصمیم کلی ما برای موضوع طرح به دو بخش استراتژیک و کالبدی تقسیم میشود. بخش استراتژیک مربوط به تامین هزینه های طرح از حالا تا روز حادثه است. نکته حائز اهمیت استفاده از زیر ساخت های طرح به عنوان منبع اقتصادی در مواقع عادی و قبل از وقوع حادثه است، که میتوان با اجاره دادن داربست ها به پروژه های اجرائی و ساختمانی به تامین هزینه های مربوط به بسط و توسعه طرح در ابعاد وسیعتر به هنگام وقوع زلزله پرداخت. این امر همچنین عدم نیاز به کمک انجمن های خیریه، نهاد های دولتی و مردمی جهت تامین سرپناه امن برای مردم آسیب دیده را در پی خواهد داشت. گویی سرپناه موقت(این مکان امن) مدت ها پیش از محل درآمد های حاصل از اجاره داربست ها تامین شده است.

در بخش کالبدی نیز به این نتیجه رسیدیم که برای ساخت سرپناه بهترین روشی که در عین ارزان بودن، در دسترس باشد و قابلیت برپایی و برچیدن سریع داشته باشد ضمن این که برای مردم شهر آشنا بوده و برپایی آن به تخصص خاصی نیاز نداشته باشد و همچنین قابلیت اقتصادی و پولساز بودن در مواقع عادی پیش از بحران را برای نهادهای مربوطه داشته باشد روشی هست که مبتنی بر سازه های داربستی می باشد.

روش کار به این شکل است که برای ساخت هر سلول سه بعدی در نقش یک واحد سرپناهی از لوله و اتصالات داربست به عنوان سازه و از یک غشای برزنتی (پارچه مصنوعی مقاوم در برابر رطوبت و تابش آفتاب) به عنوان پوشش نهایی استفاده میشود. این نوع سازه به ما دو قابلیت ویژه خواهد داد یکی این که به سبب قابلیت کنترل مفصل ها امکان برپایی در هر سطح و توپوگرافی با هر شیبی را داراست، و دیگر این که قابلیت توسعه سلول سه بعدی و استفاده از آن به عنوان فضاهای جمعی یا کاربری های دیگر (مانند درمانگاه یا انبار و . .) را داراست.


______________________________________________________________________________

کاربری: تجاری

موقعیت: ایران، تهران

کارفرما: جناب مهندس کیخواه

تیم طراحی: دفتر معماری هشت

اجرا: دفتر معماری هشت

تاریخ:  97