پاویــــــون مــــــادر
مشهد | باغ ملی | 1400
شفافيت از مفاهيمي است که برداشت هاي نا همگوني از آن وجود دارد. برخي آن را از مفاهيم جديد معماري مي دانند که به ياري فناوري هاي جديد و ساخت مايه هاي تازه به معماري وارد شده و حال آنکه برخي ديگر آن را يکي از مهم ترين ويژگي هاي معماري سنتي ايران مي دانند. حرکت معماري در طول تاريخ به سمت شفافيت و بيان معمارانه، کم کردن ماده و افزايش فضا بوده به طوري که اين روند در معماري ايران به صورت بارزتري خود را نشان داده و جهان بيني اسلامي که پس از حضور اسلام در ايران بر اين سرزمين حاکم مي شود و به اصل تکامل هستي از حالت مادي به حالت روحي معتقد است به اين روند سرعت بيشتري مي بخشد. در معماري ايراني شاهد قرارگيري جمع ميان صورت و معنا در کنار يکديگر مي باشيم، که صورت ظاهري معماري ايراني را در شفافيت فضاهاي آن معنا کرده، که اين شفافيت در بردارنده سلسله مراتب فضايي، ريتم، حرکت فضايي، تداوم روشني و تاريکي، پيوستگي و همبستگي فضاهاست.
از طرفی دیگر مادر، نگین حلقه انگشتری خلقت، ترنم هستی بخش زندگی است و نگاهش تمام مهربانیهای خالق را معنا میکند و اشکهای زلال چشمانش شفافیت و درخشندگی یاقوتهای آسمان را دارد. بنابراین ذات مادر ترجمان شفافیت و پاکی است.
در پاویون مادر سعی شده تا پوستههایی شفاف به تمثیل از وجود پاک مادر درون کالبد یک جعبه مجازی را احاطه کنند، تا این امر بتواند به هر دو جنبه زمینی و آسمانی مادر اشاره کند. در مرحله بعد برای ایجاد رابطهای پویا بین مخاطب و پاویون تلاش شده تا توسط ویدیو پروجکشن، تصاویری از مادران ایران زمین، روی این پردههای نیمه شفاف تصویر گردد . اینگونه حضور مخاطب در پاویون به حضور در آغوش مادر تشبیه میگردد. و چه چیز زیباتر و پاک تر از آن؟
شهروندان همچنین میتوانند توسط دوربینی که داخل پاویون قرار دارد تصاویر خود را ثبت، و به چرخه تصاویر به نمایش درآمده در غرفه درآورند، که خود نمونهای پویا از تعاملات شهروندی با فضای شهری است.
در پاویون تلفنی وجود دارد که به صورت اتفاقی در ساعات مختلف، زنگ میخورد. آنطرف خط، صدای ضبط شده خانمهایی است که میگویند از بهشت تماس گرفتهاند؛ یکی با مادرش حرف میزند و یکی با خواهری، هرکسی با عزیزی ازدسترفته. آیا معجزهای غریب رخداده؟ وقتی اخبار این تماسهای عجیب پخش میشود، مردم، دستهدسته به سمت پاویون سرازیر میشوند تا آنها هم بخشی از این معجزه باشند.
پاویون، انتزاعی از حس مادرانه را در مخاطب خود ایجاد میکند. دختران، مادران و مادربزرگها برای این که خود نقشی در این رویداد شهری داشته باشند، میتوانند به آنجا رفته و تصاویری از خود را با اپلیکیشنی که به همین منظور برای پاویون طراحی شده به دیتاسنتر آن آپلود کنند. این تصاویر پس از بازبینی در سیستم و تایید صلاحیت آن، میتواند در روزهای آتی پاویون به نمایش درآید تا اینچنین غرفهای زنده با تصاویری که خود مردم در آن به نمایش میگذارند بتواند به عنوان نمادی از مادر، پذیرای نگاه شهروندان علاقهمند به رویدادهای شهری باشد. اجرای این پاویون بسیار ساده و با مصالح مقرون به صرفه در نظر گرفته شده است . بدین صورت که سقف آن با استفاده از سازه سبک Lsf به صورت خرپایی با جان 30 سانتی متر ساخته شده و بصورت یک جا روی چهار پروفیل 100*100 می نشیند و تمامی اتصالات آن بصورت پیچ و پرچ بود و روی آن با ورق 10 میل فایبرسمنت برد پوشش داده می شود که علاوه بر قیمت مناسب این ورق دارای مقاومت بالا نیز هست و با استفاده از رنگ ساختار سقف بصورت یک پارچه در می آید . سکوی زیرین نیز به همان روش بالا ساخته شده و روی آن موکت با تراکم بالا در نظر گرفته شده است . پردها از پارچه های نانو استفاده شده که زد لک و گرد و غبار می باشد و پس از فرایند دوخت قسمت بالای آن طبق فرم های طراحی شده داخل نگه دارنده های آلومینیومی قرار می گیرد و قسمت زیرین آن با نوارهای سربی پر شده تا توسط نیرو وزن خود فرم دلخواه را بوجود آورد . برای قسمت مهیج پاویون بر آن شدیم برنامه ی رایانه ای بنویسیم که توسط دیتاسنتر تعبیه شده در آنجا مردم بتواند از طریق اتصال بی سیم به آن وصل شده و عکس های خود را بارگزاری کرده و نرم افزار پس تایید محتوا به صورت تصادفی آن ها را در پرژکتورهای متخلف پخش میکند که حاصل آن فضای اعجاب انگیز از رنگ و نور و ترکیب معصومانه ای از این تصاویر زیبا می گردد .
کاربری: غرفه شهری
موقعیت: مشهد، باغ ملی
کارفرما: شهرداری مشهد
تیم طراحی: علی احمدی، شهاب احمدی، ایمان هدایتی، نیلوفر محمدزاده
گرافیک: هشت استودیو
زیربنا : 64 متر مربع
وضعیت: طراحی شده
تاریخ: دی 1400